Weetjes:

Wij verwachten als fokker niet dat al onze pups op de renbaan komen. Het blijft ons primeren pups een goede thuis te bezorgen. Al is het wel leuk als we ze regelmatig zien. Weet dan ook dat ondanks ze als huishond gehouden worden, ze steeds welkom zijn op de renbaan bij trainingen. Ook dan kunnen ze ongestoord hun poten eens strekken. Je zal versteld staan van hun kunnen.

 

 

 

 

Wij doen met onze whippets mee aan windhonden lure coursing en rennen. Maar het spreekt voor zich dat deze honden ook geschikt zijn als huishond. Wel moet men er rekening mee houden dat het op jonge leeftijd zeer energieke beestjes zijn. Vaak mee uit wandelen nemen is dan ook wel de boodschap.

Veel mensen weten niet hoe het er nu eigenlijk aan toe gaat op een renbaan. Er zijn ook veel misverstanden, zoals velen denken dat wij hier in België, net als in Groot-Brittannië om veel geld spelen bij de grotere greyhounds . Laat ons duidelijk wezen dat dit een hobby is en die net als de meeste hobby's veel tijd en geld kost. Dus hier is geen sprake van dieronvriendelijke methodes om ze toch maar sneller te laten lopen. Ook geen weddenschappen en doping. Wij strijden om de eer en de honden hun uitlaatklep om de energie kwijt te kunnen.

De vereisten die de honden daarbij stellen zijn:

  • wij moeten ze voldoende lichaamsbeweging geven door te wandelen en te spelen.

  • hun voeding is ook zeer belangrijk ze mogen niet te dik of te mager staan.

  • vrolijk zijn, gewoon ervoor zorgen dat de honden zich optimaal in hun vel voelen door er elke dag mee bezig te zijn.

Kortom zoals een echte sporter een gezonde geest in een gezond lichaam. Zo zijn wij naast fokker ook hun mental coach, trainer, diëtist, verzorger, fan, en hun steun en toeverlaat.

Ik zou toch graag eens een woordje uitleg willen geven aan de mensen die deze sport/hobby niet kennen.

Hier in België zijn slechts 3 renbanen. Er is ééntje te Westerlo, Beringen en Awans nabij Luik. Daar mogen alle windhondenrassen wedstrijden komen lopen. Het meest populaire ras is hier wel de whippet, net zoals in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Dit ras heeft als praktische reden dat ze niet snel geblesseerd geraken en ze zijn niet te groot, wat het transport makkelijker maakt.

Voor men aan wedstrijden gaat deelnemen is het belangrijk om goed te informeren en om eens enkele wedstrijden te bezoeken.

Zo begint het al van kleins af met het prikkelen van het oeroude jachtinstinct. Weet dat windhonden zichtjagers zijn. Vandaar dat ze in het engels 'sighthounds' noemen. Als er iets beweegt dan reageren ze direct. Vele andere hondenrassen doen dit ook maar tegen een kleinere snelheid. Die snelheid kan soms zelfs gevaarlijk zijn. Een windhond mag daarom best nooit los lopen in een bos. Stel dat ze een konijntje of vogel opmerken en ze gaan ervandoor tegen een gemiddelde van 50km/u tussen de bomen en struiken. Het spreekt voor zich dat dit zeer risicovol is voor zware blessures.

De meest gelopen afstand is 350 meter. Ook is er de 280 meter en vooral de Afghaanse windhonden en greyhounds doen ook nog eens wedstrijden op de 480 meter.

De meeste mensen denken dat deze honden gelokt worden door achter een vel te lopen die een geur verspreid. Niets is echter minder waar. Bij nat weer word er zelfs plastic slierten gebruikt al 'haas'. Dit kan van het eerste het beste plastic zakje gemaakt zijn. Het is iets in beweging dus het heeft direct de aandacht van de honden.

Ook zijn ze verplicht een muilkorf op te zetten zoals duidelijk is op onderstaande foto van Vainkera River.Dit dient om bij aankomst ze te beschermen tegen elkaar. Je kan wel voorstellen dat iedereen graag die 'haas' tussen zijn tanden heeft nadat ze er 350 of 280 meter hebben achter gehold. Om hun poten te ontzien worden ze hier in België en Nederland afgeremd in een zandbak. Ze lopen wel op gras maar daarop tot stilstand komen is echt wel gevaarlijk. Denk maar aan brandwonden bij een voetballer als die een sliding maakt. In de zandbak geeft het steeds spectaculaire beelden.

 

Bij Lure coursing gaat het er anders aan toe. Daar nemen ze het tegen elkaar op per twee. Dit gaat over een veel grotere afstand tot wel 800 meter.

Het aantal bochten is ook niet beperkt en vanaf de zijlijn lijkt het wel of ze lopen alle richtingen uit. Hier primeert volledig het jachtinstinct. Dat wordt op zijn beurt beoordeelt door 3 keurmeesters.

De clubs beperken zich tot KVW Beringen, Belgium Asian Hound Club en WWRV Westerlo.